TIPS

Här hittar du lite tips om smycken och till sist lite unikum från branschen.

Guldkristaller

GULD

 • I Sverige säljs det till 99% 18K guld. Anledningen till detta är mest tradition. Av samma anledning som det säljs mest 14K guld i t.ex. USA.

 • 14K innehåller 58,5% guld medan 18K innehåller 75% guld. Det kan således även stå 585 resp. 750 i utländskt eller importerat guld.

 • Men var på din vakt! Att det står 18K eller 750 garanterar inte att det verkligen är guld. Vi guldsmeder möter ofta kunder som blivit lurade utomlands eller på någon säljsajt. Om det är för bra för att vara sant så är det oftast det!

 • Guld finns i flera färger. De vanligaste och bästa legeringarna är gult, rosé, vitt och rött. Men det finns även lila, blått och grönt guld. Dessa legeringar går inte att göra smycken av på vanligt vis och är därför mycket ovanliga.

 • 23K slits fortare än 18K och 18K slits fortare än 14K. Men 14K kan missfärgas av kroppens syror. Därför är det bästa valet att köpa smycken i 18K.

 • I en del arabiska länder är det vanligt med smycken i 21K upp till 24K (rent guld). Dessa smycken kan lätt bli deformerade då guldet är så mjukt. De slits också mycket snabbare än t.ex. 18K.

 

PÄRLOR

 • Pärlor skall inte ligga tillsammans med andra smycken t.ex. i ett smyckeskrin.De kan då bli repade och tappa sin lyster.Förvara dem istället i ett etui där de kan få ligga ifred. Pärlor repas nämligen om de ligger i en låda/skrin och rör sig fram och tillbaks. 

 • Spruta inte parfym direkt på pärlorna och torka gärna av dem med en fuktig trasa då och då.

 • Vi säljer även ett pärlrengöringsmedel som rengör pärlorna utan att skada dem.Vid regelbunden användning bör man trä om sina pärlor varje år.

 • Hur vet man att ett pärlcollier är äkta?
  Jo man tar pärlan mot tänderna och "biter" mycket försiktigt. Om det känns strävt är det äkta. Om det känns glatt är det tyvärr plast. 

 • Majorca eller Majorica-pärlor är inte äkta pärlor utan det är glaspärlor eller svarvade pärlemorkulor som är belagda med en blandning av lim och malt fiskfjäll eller pärlemorskal.

 

DIAMANTSMYCKEN

 • Glöm inte bort att få dina diamantsmycken kontrollerade.Om du använder dem varje dag bör du lämna in dem för koll minst vart 3:e år. De små klorna som håller stenarna kan slitas ner helt och då tappar man stenen. Det blir väldigt dyrt om du skulle förlora en sten !!

 • Diamant är ju ett material som är praktiskt taget oförstörbart men det har faktiskt hänt att en sten kan få en spricka eller att en flisa av stenen kan slås bort. T.ex. kan detta hända om man olyckligtsvis skulle tappa smycket rakt ner på ett stengolv och en viss del av kanten blir träffad. Eller att du har otur och slår handen hårt mot något som består av härdat järn.

 

KEDJOR​

 • Hur kommer det sig att en kedja kan slitas så olika beroende på vem som bär den ?SVAR: En kedja slits minst av en person som har ett stillasittande liv och som dessutom inte rör sig i smutsig miljö. Om man även rengör sina smycken regelbundet kan man ha glädje av sin kedja under många många år.

 • En kedja slits mest hos en fysiskt aktiv person som dessutom rör sig i en smutsig miljö (jord, stendamm, sand, slipdamm mm. fungerar som slipmedel på guldet.) Tipset här är att rengöra sitt smycke ofta. Vi har haft personer som slitit ut en halskedja på ett par år men vi har också flera exempel på grovarbetande karlar som haft sin kedja i 30 år utan att det syns.

 • Sämst är att ta av kedjan när man duschar, för att sedan sätta på sig den igen när man duschat färdigt. Bäst är att ha på sig kedjan när man duschar och tvätta den med flytande duschtvål och skölja noga. Allra bäst är att skölja kedjan under hett rinnande vatten.

 

SILVER

 • Silver består av koppar och silver. Antingen 83,0% silver (830) eller 92,5% (925) silver. Silver är mjukare än guld och kraftiga silverringar kan få djupa jack om man slår dem mot något vasst.

 • Allt silver blir svart om det kommer i kontakt med svavel. I dagligt tal säger man då att det oxiderar. Det är alltså egentligen fel, silvret bildar en kemisk förening som heter svavelsilver. Vissa månniskor utsöndrar mycket svavel från huden och följdaktligen blir deras silversmycken fort svarta.Men det finns hjälp att få. Hos guldsmeden finns det ett flytande medel som heter DIP. Man bara doppar smycket i medlet och vips så är silvret vitt igen.Om däremot försvavlingen fått pågå länge hjälper inte dipen utan man måste mekaniskt polera bort den svarta ytan. Särskilda putsmedel med långtidsskydd finns hos din guldsmed.

 • Sätt aldrig gummiband runt silverbestick, även om de ligger i en plastpåse. Lösningsmedlet i gummit svartfärgar silvret och oftast är det omöjligt att polera bort det svarta.

UNIKUM

Roligt att veta och kanske totalt onödigt . . .

SCORPION

Återvunna klockor mellan åren 1880 och 1950 har använts till detta konstverk tillverkat av Gershenson-Gates från Chicago.

KRAFTWORXS

Mycket coola klockor från Kraftworxs. Tyvärr finns de ej I Sverige ännu.
Självlysande. Vissa är fyllda med vätska andra är KRAFTIGT lysande.

VIRGINOPALEN

I Australiens södra delar hittades nyligen denna fantastiska opal. Den hittades i en gammal gruva och såg först inget speciellt ut men när den regjorts och slipats framstod den som helt enastående. Den nästan lyser när det blir mörkt. Värde 8-10.000.000:-

CAPUCINO

Så här skall man så klart avnjuta en capucino. Med en sked i äkta silver.
Designad av Sabine Scharf i Tyskland

LABYRINT

Ett intressant, men svårt, sätt att göra en ring. Med tråd som pressats samman till en enhet.

LUCARA DIAMANTEN

Bröderna Lundins diamantbolag hittade nyligen denna otroliga diamant på hela 1111 ct.

Under 2016 eller 2017 kommer den att säljas för gissningsvis 6-700.000.000 SEK

Bra hittat ! !

GULDKLIMP

Från Australien, var annars, kommer denna nugget. Den väger 5500 gram och beräknas ha ett värde på 2.500.000 SEK = 454SEK/gr Det höga grampriset är helt avhängigt av att den är så unik.

ÅTTA-RINGEN

1:a pris Tysk Designtävling för åtskilliga år sedan, men fortfarande lika coolt.
Design av Michael Alexa från Altusried. Ringen är tillverkad i ett stycke och vid förlovningstillfället bryter man den till två ringar vid brottanvisningen. Damringen har en diamant på 0,07 ct

UNDER YOUR SKIN

Varför skall man ha smycken PÅ kroppen när man kan ha dem I kroppen.
Kanske så här !

SISSY

"Sissy" Ja, så heter denna namngivna pärla. Hittad i Indonesien av Jörg Gellner i Tyskland
Pärlan finns till beskådande i Wien och kan bli din för endast 600.000 SEK

BRILJANTARMBAND

H.Stern i Rio De Janeiro har haft nöjet att infatta 5.760 briljanter i detta vitguldsarmband.

Läckert!

KEDJERING

Med denna ring av kedjor och med en stor citrin fick Hester Vonk Noordegraaf 1:a pris i designtävlingen
Tyska Smycken och Ädelstens priset i Idar-Oberstein. Häftig, eller hur !

Please reload